Australische Alpen en Zuidoost kust
Door: Hans Hofman
Blijf op de hoogte en volg Hans
24 December 2016 | Australië, Merimbula
Vanuit Bright afgeslagen naar een klein weggetje de bergen in. Naar Mount Beauty. Dat klonk wel aardig en bleek een goede gok te zijn. Langs deze weg liggen een aantal wintersportplaatsjes, waarvan Falls Creek de grootste is. Daar was ik inmiddels gestegen naar rond de 1500 meter. Het dorp zelf bestaat uit een aantal appartementen complexen die zo uit de Franse Alpen geëxporteerd leken. Strak, vierkant en kleine balkonnetjes. En alles rondom een pleintje met een skilift. Ik ben benieuwd hoe dat er in de winter uitziet. Volgens mij erg druk als er sneeuw ligt. Het ligt een paar uur rijden van Melbourne, dus ik kan me voorstellen dat een hoop mensen dan even een weekendje gaan skiën.
Het weggetje was bij elkaar nog geen 50km maar ik heb er 3 uur over gedaan. Deels doordat het vol haarspeldbochten zat en deels ook omdat ik een paar keer ben gestopt vanwege het mooie uitzicht. Echt hoog is het niet en bergtoppen, zoals in de Alpen, zijn er niet. De hoogste berg is geloof ik 1800 meter. Maar de natuur is prachtig met afwisselend loofbossen, meren en stukken grasland.
Het volgende stuk naar de kust was iets minder bochtig zodat ik wat meer kon doorrijden en in een klein dorpje, Nowa Nowa, ben ik gestopt op een kleine, wat vervallen camping. Maar de eigenaren waren zeer vriendelijk en vol met tips.
Ook wilden ze hout aandragen om een kampvuur te maken, want s'avonds koelde het aardig af. Maar om nu in mijn eentje rond een kampvuur te gaan zitten liedjes zingen of zo, dat zag ik niet echt zitten. Lekker op tijd naar bed dan maar.
23 december
Rond een uur of 8 begon het al weer aardig warm te worden, dus opstaan, ontbijtje en weer op pad. Nu verder langs de kust richting Oost en daar kwam ik al snel een bord tegen dat Sydney nog 650km was, dus rustig aan, want ik moet pas op 29 december in Sydney de camper inleveren. Een klein kustweggetje ingeslagen en daar kom je langs een lagune met daarachter een duinenrij en de zee. De lagune is de monding van de Snowy River die daar in zee komt. Volgens de borden "snow meets sea", alleen die sneeuw was nu een beetje ongeloofwaardig want het was inmiddels weer 28 graden.
Besloten om daarna weer een stukje snelweg te nemen en na 100km in Mallacoote, een plaatsje aan de kust, een plekje te zoeken. Zo was ik om 3 uur op de camping die prachtig aan een grote baai ligt en ben op mijn gemak lekker naar het strand gegaan en een frisse duik in zee genomen.
En vanaf mijn plek op de camping keek ik uit over de baai waar een flink aantal pelikanen rondzwerven. Af en toe kwam er een op zijn gemak overvliegen. Net een zweefvliegtuig zoals ze op de wind langs scheren.
24 december
Op mijn gemak opgestaan. Niet het weer zoals ze beloofd hadden maar sluierbewolking en in de verte af en toe het gerommel van de donder. Wel een graadje of 20 dus best uit te houden.
Weer verder op pad en vandaag de grens met New South Wales gepasseerd. Onderweg nog gestopt in Eden en daarna doorgereden naar Merimbula. Een prachtplek om de kerstnacht door te brengen. Camping op een heuvel, zwembad en een eindje verderop het strand. Omdat het nog steeds somber was heb ik me beperkt tot het zwembad en daarna nog een poosje zitten kijken naar de surfers die hier een flinke branding hebben.
Om 6 uur mijn kerstmaaltje klaargemaakt. Macaroni met gehakt, champignons, tomaat en een kaassaus. Geen kalkoen dus deze keer, maar ben eerlijk gezegd ook een beetje te lui om dat klaar te maken in deze zomerse omgeving. Flesje wijn, die ik in de Barossa Valley had gekocht, opengemaakt en genieten maar. Ook de Kerstman kwam nog even langs in een brandweerauto. Zeker een hete kerst verwacht. Het echte kerstgevoel laat ik wel aan jullie over.
Van hieruit wens ik de lezers van mijn vakantieavonturen een prettige en gezellige Kerst toe in familie- en/of vriendenkring. Dat mis ik eerlijk gezegd wel een beetje, maar haal ik volgend jaar weer volop in.
25 December 2016 - 19:48
Karel En Lies:
Hoi Hans,
Op veel foto's ziet het er heel stilletjes uit; (zoals in het zwembad) ben benieuwd of je genoeg aanspraak hebt. Een prachtige foto van die pelikaan.
We wensen je een goeie kerst en nog een paar fijne vakantiedagen.
Veel plezier en groetjes,
Karel en Lies. -
27 December 2016 - 09:14
Rita En Ton:
EEn verlate kerstgroet van ons en geniet nog even!